05 Tilleggspoeng for høyere utdanning, praksis mv.

Reglene for tilleggspoeng varierer sterkt mellom de ulike studieprogram og institusjoner.

Maskinell og manuell oppdatering av tilleggspoeng

Noen poengtyper kan genereres helt maskinelt, f.eks. poeng for alder og kjønn. Disse vil da bli oppdatert som forekomster av personpoeng, og rangeringsregelverkene og summeringsformlene vil filtrere disse slik at poengene bare blir brukt for de søknadsalternativene og kvotene hvor de er aktuelle.

For søkere som har akseptert at resultater kan hentes fra andre institusjoner, så oppdateres tilleggspoeng for høyere utdanning automatisk.

Det er et søkefelt Ubehandlet ekst.resultat. Ved innlasting av nye resultater for søker oppdateres kolonnen med J. Verdien i feltet omgjøres til N når en trykker på Fullfør.

Andre poengtyper kan bare delvis oppdateres maskinelt, delvis krever de at nye data legges inn. Poeng for høyere utdanning er av denne type. Denne poengtypen vil kunne beregnes ut fra registrerte studiepoeng. Søkere som allerede har tatt eksamener ved den institusjonen han/hun søker opptak ved, vil kunne tildeles poeng automatisk ut fra institusjonens egne eksamensdata. Eksterne studiepoeng vil vanligvis måtte registreres manuelt for å gi grunnlag for poeng.

Tilleggspoeng for høyere utdanning kan alternativt registreres direkte i poengvinduet, uten omveien via studiepoeng.

Vil man foreta indirekte poengberegning via studiepoeng for høyere utdanning starter man i samlebildets vindu HøyUtd.

I dette vinduet kan man spesifisere søkernes høyere utdanning så detaljert man ønsker.

Noen forekomster vil kunne genereres maskinelt på grunn av interne beståtte eksamener, mens andre vil måtte registreres manuelt. Det er viktig å holde disse fra hverandre, slik at samme utdanning ikke blir registrert dobbelt. For å skille disse benyttes feltet "Vektingskategori". Interne studiepoeng av vanlig type plasseres i kategorien IV, Normalt vil disse genereres av en oppdateringsrutine (se nedenfor).

Vekting av type EV blir beregnet automatisk på grunnlag av automatisk importerte eksternresultater av type EMN, på nivå 70 eller høyere.

Exphil/exfac

Tidligere utgjorde Exphil, EXPH (vanlig exphil) og EXFAC (examen facultatum), egne kategorier. Oppdateringsrutinen ville da generere forekomster i denne kategorien hvis søkeren har forekomster av bestått exphil/exfac i institusjonens eksamensprotokoll, uansett hvilket lærested den er avlagt ved. Nå skal exphil og exfac inngå som en del av avlagte studiepoeng.

Forprøver

Forprøver ellers (språkfag og fonetikk og lingvistikk, studienivå 70) gir også uttelling ved en institusjon (UiB). For denne benyttes kategoriene IF og EF.

Studiepoeng fra høyere utdanning

Studiepoengene for høyere utdanning skal oversettes til poeng av typen HØY for en rekke studieprogrammer. Reglene for hvor mange poeng som skal gis for hvor mange studiepoeng varierer. En gruppe av spesifikke algoritmer er laget for å oversette studiepoeng til poeng. Disse algoritmene (HØY1, HØY2,...HØY19) varierer fra år til år i NOM-opptak. Fra FS8.0 er det kun HØY17 og HØY19. Disse algoritmene er tilordnet sine respektive poengtyper, se bildet Atomiskpoengtype/Lovlig verdi. Her kan man søke fram poengklassen HØY, bla gjennom variantene og observere algoritmene som tilordnet og beskrivelsen av disse.

Alder og kjønn

Også for poengklassene ALD og KJØ er det definert egne algoritmer, disse vil alltid kunne beregnes maskinelt.

FS156.001 Beregning av poeng og studiepoeng - alle søkere

Når de eksterne studiepoengene er registrert kan man aktivere en samlerutine, FS156.001 Beregning av poeng og studiepoeng - alle søkere, for å generere de aktuelle poengverdiene.

Studiepoeng - høyere utdanning og Personpoeng

Rutinen bør først kjøres for "Studiepoeng - høyere utdanning", slik at den først oppdaterer de studiepoeng som skal gis for interne eksamener.

Deretter kjøres den for "Personpoeng", slik at den genererer riktige verdier for poengtyper av klassen HØY. Personpoeng av klassen ALD og KJØ blir også beregnet. Rutinen foretar beregning for alle søkere i det aktuelle opptaket.

Kvotesvar

Valget "Kvotesvar" gir automatisk oppdatering av Ja-svar på "kvotespørsmål" som kan besvares maskinelt, f.eks om søkeren er kvinne eller under en viss alder, og dermed skal plasseres i spesielle kvoter.

Fagprofil

Hvis en velger å kjøre rutinen for valget "Fagprofil", så vil den beregne bestått på kravelement som er knyttet til en algoritme.

Når bør rutinen kjøres?

Rutinen bør fortrinnsvis kjøres for hele opptaket under ett, og i starten av dette. Ved trykknapp-generering for enkeltsøknader risikerer man at noen blir glemt.

Hvis søkermengden ikke er stabil, slik at det kommer nye søkere til underveis, bør rutinen også kjøres med jevne mellomrom, og for sikkerhets skyld på slutten av opptaket, slik at ingen enkeltsøkere faller utenfor.

Rutinen kan også aktiveres for enkeltsøkere via en trykknapp Ber. Poeng i samlebildet. Den beregner da studiepoeng med videre bare for den ene aktive søknaden.

Rapporten FS149.004 Vurderingsinformasjon for søkere

Rapporten FS149.004 Vurderingsinformasjon for søkere viser eksamener og eksamensmeldinger som er registrert for søkerne i et opptak, i institusjonens egne eksamensdata.

FS149.004 Vurderingsinformasjon for søkere

Rapporten bestilles ved at man oppgir om en skal kjøre den for et opptaksstudieprogram, en studietype eller for alle innen et opptak. I tillegg kan man oppgi at bare B-rolle-søkere skal tas med, og at vurderingssmeldinger skal vises i tillegg til protokollforekomster. Protokollforekomstene kan videre avgrenses til bare de som er kommet til etter en bestemt dato. En kan velge utplukk Alle, Jasvar, møtt og tilbud og om de er kvalifisert (uansett/ja/nei).

Rapporten oppsummerer vurderingssdataene for hver søker med antall studiepoeng i kategoriene IP,EP, EG og Sum, og lister ut alle vurderingsprotokoll- og ev meldingsforekomster med dato for registrering/siste endring, emnekode, år-måned, eksamensstatus, emnenavn, resultat og vekting.

Alle poeng vises fram i Søknad samlebilde NOM, poeng

Alle søknadspoeng, skolepoeng, tilleggspoeng mv. oppdateres enten manuelt eller ved hjelp av rutine, eller fra Nattjobb for vitnemålekontroll og vises fram i vinduet Poeng, i Søknad samlebilde NOM.

Søknad samlebilde NOM - Poeng

Vinduet filtrerer ut uaktuelle poengtyper, slik at bare de som kan være aktuelle i henhold til økerens studieønsker (søknadsalternativer) vises som forekomster.

Poengtildelingen består i å føye til poengverdier for de poengtypene hvor søkeren skal ha poeng.

  • For skole- og realfagspoeng skjer oppdateringen via overføring av egenrapporterte poengdata, via Vitnemålkalkulator eller via behandling av elektroniske vitnemål.
  • Tilleggspoeng for kjønn, alder, høyere utdanning vil ofte bli oppdatert via egne rutinekjøringer, se beskrivelse ovenfor.
  • Poeng for militærtjeneste, folkehøgskole vil ofte være egenrapportert, og kan da fanges opp via godkjenning av disse i Søknad samlebilde (NOM).
  • Noen poengtyper vil som regel måtte oppdateres manuelt i vinduet Poeng, det gjelder f.eks poeng for Praksis når slike er aktuelle.

Poeng-vinduet vil kontrollere at verdier som registreres holder seg innenfor de tillatte grensene, har riktig antall desimaler osv i henhold til reglene som er gitt i bildet AtomiskPoengtype.

Ved endring av studiepoeng fra høyere utdanning

Hvis man forandrer de registrerte studiepoeng for høyere utdanning, skal selvsagt verdiene av poengtypen HØY korrigeres. Neste kjøring av poengrutinen vil gjøre dette. Slike korrigeringer kan med fordel gjøres via den individuelle varianten som betjenes av en trykknapp.

Hvis man fjerner alle studiepoeng vil poengtypen HØY etter korrigeringen bli stående med poengverdi 0, selve poengraden fjernes ikke. Alle endringer produserer merknadstekst om en forekomsten tidligere hadde en oppgitt verdi.

Låse en poengverdi mot maskinell endring

Hvis man av en eller annen grunn vil skjerme en poengverdi mot maskinell endring, kan man legge inn J i feltet "La stå". Rutinen vil da ikke endre poengverdien, selv om datagrunnlaget for denne tilsier noe annet. Slik skjerming er lagt inn som default, når en poengverdi registreres manuelt oppdateres automatisk J i feltet "La stå".

Endringer som gjøres via vitnemålkalkulatoren og via behandling av elektroniske vitnemål overstyrer ev J-er i "La stå"-feltet.

Samlet poengsum

Alle poeng akkumuleres på personen. I Søknad samlebilde (NOM) vises kun de poengtyper og -verdier som er aktuelle for søknaden som helhet, det vil si "unionen" av poengtyper som er relevante for de aktuelle søknadsalternativer og kvotesøknader.

Alders- og kjønnspoeng vil bli lagt til personen uavhengig av om disse kommer til anvendelse i noen av søkerens søknadsalternativer. Poeng av klassen HØY vil bare bli generert for søkere som skal ha disse i henhold til sine søknadsalternativer.

Akkumulerte personpoeng kan slås opp i bildet Person opptakstabeller - Poeng.

Person opptakstabeller - Poeng

Tilfeller hvor flere organer oppdaterer poengverdier for samme søker

Når ulike institusjoner og opptaksorganer "saksbehandler for hverandre" vil de normalt fordele søkerne mellom seg (f.eks slik at institusjonen som er prioritert høyest behandler de øvrige søknadsalternativene). Men arbeidsdelingen er kanskje ikke alltid entydig, og det vil kunne forekomme at flere organer oppdaterer poengverdier for samme søker, og at disse dataene spres til de andre institusjonene via SO. I sluttfasen av opptaket, hvor institusjonene skal "etterfylle" søkere på plasser som er blitt ledige fordi andre har trukket seg, vil andre institusjoners poengtildelinger være relevante.

Det er da mulighet for uoverensstemmelser, og det er ønskelig å kunne se om og eventuelt hvilke poengverdier andre opptaksorganer har bidratt med for samme søker.

I rapporten Behandlingshistorikk kan en se poengverdier fra andre opptaksorganer.

Behandlingshistorikk

Vinduet viser alle poengverdier som en søker har blitt tildelt, både fra egen og fra andre opptaksorganer. Opptaksorgan er tatt inn som et ekstra ledd i nøkkelen. Man kan da sammenligne verdiene som er tildelt på samme poengtype av ulike opptaksenheter.

Fra og med opptaket 2003-HØST kan poeng av typen HØY, MIL og FHS gjenbrukes. SO har en gjenbrukstabell fra og med 2001. SO sender kun ut personpoengvedtak der poengverdien er maksimalverdien for denne.

Dersom en søker har makspoeng (2 poeng) for MIL (militærtjeneste), FHS (folkehøgskole) eller HØY (høyere utdanning) fra tidligere år, så vil disse vises i søknad samlebilde med rød skrift i tillegg til i rapporten Behandlingshistorikk.

Emneord: fs156.001, fs149.004, personopptak, sokhist, soknadn
Publisert 27. feb. 2014 13:15 - Sist endret 28. mars 2022 14:17