06 Spesielle opptakskrav - Fagprofil

Generelt

For noen studieprogrammer stilles det spesielle opptakskrav, f.eks at søkeren må ha tatt bestemte fag i videregåene skole, eventuelt med resultat lik eller bedre enn en bestemt karakter.

Krav om fordypning innenfor realfag er det mest vanlige, men det forekommer også krav til fordypninger innenfor språkfag, for visse søknadsalternativer. Blant spesielle opptakskrav regnes også opptaksprøver. Slike prøver praktiseres for noen studier innenfor idrett, musikk mv.

Registrere om en søker oppfyller opptakskravene

Spesielle opptakskrav forutsettes å være spesifisert innenfor de aktuelle kompetansekravene, som Spesielle Fagkrav eller Andre spesialkrav. Når slike krav foreligger presenteres de enkelte kravelementer som skal oppfylles som rader i vinduet Fagprofil i Søknad samlebilde NOM.

Søknad samlebilde NOM - Fagprofil

Her registrerer man J for Bestått for de kravelementer som søkeren oppfyller, eventuelt verdier på Standpunkt og Eksamenskarakter for søkeren i henhold til vedkommendes vitnemål hvis bestemte karakterer inngår i kravet. J for Bestått genereres automatisk når en karakter registreres eller når et fag godkjennes med J på Annet grunnlag.

Det skilles ikke mellom beståtte og ikke-beståtte karakterer her. Enhver karakterverdi 1, 2, .. osv gir J for Godkjent, selv om f.eks 1 i et fag fra vdg.skole ikke er bestått. 1 i et universitetsfag er imidlertid bestått. For å kunne skille her måtte alle kravelementer være knyttet til en karakterregel. Dette er ikke gjort i den nåværende versjon av FS. I praksis betyr dette at bare bestått-karakterer bør registreres i disse feltene.

Det foretas automatisk beregning av SKO-krav (krav om minst 35 skolepoeng til lærerutdanningene): Denne oppdateres til N når søker ikke er kvalifisert (mindre enn 35 poeng) og til J dersom søker har flere enn 35 skolepoeng.

Hvis søkeren har annen dokumentert utdanning som dekker et bestemt fag, kan man registrere J i feltet "Annet grunnlag" og eventuelt spesifiserer og forklare dette med en merknadstekst.

Karakterkrav

Hvis det kreves en bestemt karakter for at kravet skal være oppfylt og søkeren anses å oppfylle denne med en annen utdanning, må både karakteren og J for annet grunnlag registreres. (Det vil kunne hende at søkeren dekker et fag med en annen utdanning, men uten å oppfylle karakterkravet).

Feltet "Gyldig"

Feltet "Gyldig" angir om fagprofildata gjelder i dette opptaket. Altså hvorvidt det som ble registrert av fagprofildata i tidligere opptak skal regnes med i nåværende opptak eller ikke. Dette er laget for at brukeren skal kunne spare inntasting når gamle søknader behandles på ny. Default verdi for tidligere registrerte data er N hvis man haker av for "Ugyldiggjør fagprofil" når man kjører rutinen FS180.001 Overføring til søknadshistorikk/ugyldiggjøring av fagprofil. Hvis fagprofilen er uendret eller lite endret fra forrige søknad klikker brukeren på knappen Alle gyldige, og statusverdien endrer seg umiddelbart til J. Brukeren oppdaterer så de enkeltresultatene som måtte være endret.

Når nye data (bestått eller karakterer) registreres i fagprofilen oppdateres gyldigstatus automatisk til J.

GSK-krav

Statusen GSK-krav angir om faget inngår i GSK-grunnlaget for spesielle søkere som vurderes på "annet grunnlag", som for eksempel realkompetansesøkere, HUP´er og søkere som ønsker spesiell vurdering.

Fagprofilverdier

Når elektroniske vitnemål foreligger, og man behandler disse via GodkjennVM-knappen i samlebildets øvre del eller i bildet Vitnemålbehandling, blir de fagprofilverdiene som kan utledes fra vitnemålet oppdatert automatisk.

Fagprofilen fra andre institusjoner kan gjenbrukes og ved å klikke på knappen Fagvedtak får man opp følgende dialog:

Kopiering av kravlelementer

En markerer hvilke kravlementer en vil overføre og klikker på knappen Ferdig. Da vil de markerte kravlementene overføres til fagprofilen.

Opptaksprøver og andre kravelementer som ikke kan utledes fra elektroniske vitnemål blir det som gjenstår å oppdatere her.

Beregne om søkeren er kvalifisert

FS beregner automatisk om søkeren er kvalifisert for de studieprogrammene han eller hun søker til. Beregningen for en individuell søker starter ved at man klikker på knappen Fullfør i samlebildet. Plassering i kvote, summering av poeng og beregning av skolepoeng for allmennlærerutdanning foretas når denne knappen aktiveres.

Beregningen kan også foretas for alle søkere i opptaket under ett ved at man kjører relevante varianter av rutinen FS157.001 Beregning av kvalifisert og kvotefordeling. Her kan man spesifisere de ulike typer beregning man vil ha utført, f.eks bare oppdatering av kvalifisert-status uten kvoteplassering, poengsummering mv. (rutinen omtales senere).

Hvis studieprogrammet bare krever generell studiekompetanse, blir kvalifisertstatus satt til J når søkeren oppnår denne. Fagprofil-verdier er ikke relevante for slike søknadsalternativer.

Hvis det foreligger spesielle fagkrav blir status satt J eller N alt etter hva som er registrert for søkeren i vinduet Fagprofil, og etter om vedkommende har generell studiekompetanse. I de fleste kompetansekreav hvor det inngår spesielle krav, kreves det også generell studiekompetanse, noe som angis med en egen statusfelt i bildet Kompetansekrav.

Kvalifisert-konklusjonene kan observeres i samlebildets vindu Søknadsalternativ eller i det frittstående bildet Søknadsalternativ.

Eventuelle "Realfagpoeng" (poeng av klassen REA) vil også kunne utledes fra en registrert fagprofil. Dette er aktuelt for søknadsalternativer som krever at visse realfag er bestått fra videregående skole. En egen løsning for dette er utviklet. Man registrerer de aktuelle realfaglige fordypningsfagene i et eget bilde, Kravelement for studieprogram. (Fagene må finnes som forekomster i bildet Kravelement på forhånd). For Realfag-søkere vil disse fordypningsfagene opprettes som rader i vinduet Fagprofil, på samme måte som det skjer for fag som inngår i Spesielle fagkrav. Karakterverdier, eventuelt bare J for bestått, registreres for disse fagene på vanlig måte i fagprofil-vinduet.

Kravelement for studieprogram

REA-poeng utledes fra den registrerte fagprofilen ved hjelp av en egen algoritme REA1 som tilordnet de aktuelle poengtypene (f.eks REA UIO og REA UIB) i bildet Atomisk poengtype.

Oppdatere REA-poeng

REA-poengverdien for en søknad oppdateres (i vinduet Poeng) når man klikker på knappen Ber. poeng. Kjører man rutinen FS156.001 Beregning av poeng og studiepoeng - alle søkere med valget "Andre poengklasser HØY etc." oppdateres REA-poeng bl.a. for alle søkere innenfor et gitt opptak.

Oversikt over aktuelle kravelementer for en søknad

Vinduet Fagprofil vil i de fleste tilfeller gi full oversikt over aktuelle kravelementer for en søknad. Vinduet presenterer "unionen" av alle kravelementer som er aktuelle i henhold til de spesielle opptakskravene som er knyttet til søkerens studieønsker, og i henhold til eventuelle. studieprogram hvor det er knyttet fordypningsfag for å utlede REA-poeng.

En full oversikt over alle kravelementer hvor søkeren har fått oppdatert J/N- eller karakterverdier finnes i bildet Person opptakstabeller - Fagprofil.

Person opptakstabeller - Fagprofil

I Søknad samlebilde NOM - ProfilSK vises alle kravelement som er registrert på søkeren innenfor NOM-søknaden. For hver poengvariant/spesielle krav kan saksbehandler angi om fagprofilen skal gjelde. Det gjelder spesielt for søkere som skal ha godkjent fagprofil innenfor noen kvoter, men ikke alle. For søkere som kun har ett elektronisk vitnemål, så gjøres dette automatisk. Det er kun nødvendig å registrere dette dersom søker ikke har elektronisk vitnemål eller har elektronisk vitnemål og tilleggdokumentasjon.

Søknad samlebilde NOM - ProfilSK

Fremgangsmåte for søkere som er kvalifisert i ordinær kvote, men ikke i førstegangskvoten:

  • Velg to grunnlag: VOV og for eksempel VES eller VPL.

  • Legg inn riktige poengssummer på hvert grunnlag i vitnemålskalkulatoren.

  • Gå så tilbake til Søknad samlebilde NOM. I fanen Profil registrerer dere J i alle kravelementene som er bestått, uavhengig av om de skal tas med i førstegangsvitnemålskvoten eller ikke

  • Gå så til ProfilSK og sett N på de kravelementene for Variant NOMO som søker ikke dekker i førstegangsvitnemålsvkoten.

  • Når dere fullfører søknaden skal søkeren kun kvalifiseres i ordinær kvote på de studiene han ikke dekker kravene til på førstegangsvitnemålet sitt.

I Søknad samlebilde NOM -ProfilK finnes en knapp for å vise eventuelle fagprofil-verdier andre opptaksenheter måtte ha registrert på den aktuelle søkeren.

Disse dataene formidles via SO.

Rapporten FS102.003 Søkere uten fagprofil

Rapporten FS102.003 Søkere uten fagprofil viser hvilke søkere, til de ulike studieprogrammene, som er uten fagprofil. Rapporten bestilles ved at man oppgir hvilket opptak det gjelder.

Ved markering kan man velge å ta med alle med fagkrav, eller begrense utplukket til ett kompetanseregelverk, en bestemt studietype eller ett opptaksstudieprogram. Det kan eventuelt også avgrenses til bare dem som er/ikke er registrert med mottatt følgeskjema, er/ikke er kvalifisert til studieprogrammet det søkes til, og har/ikke har godkjent Gsk. Man kan også holde annullerte og trukkede søknader utenfor via valget Dok/søk.status.

FS102.003 Søkere uten fagprofil

Rapporten skriver ut en rad for hvert søknadsalternativ som fanges opp, med fnr, navn og søkernr for søkeren. Den viser også dokumentasjonsstatus, J/N for mottatt følgeskjema, generell studiekompetanse og kvalifisertstatus, pluss kvalifikasjonsgrunnlaget. Videre tar den med eventuelt mangelkoder for spesielle fagkrav/andre krav, og utdypende Gsk-info med hensyn til konklusjon (institusjon, år-termin) eller søknad (kvalifisert, dato og grunnlag, og eventuelt mangler).

Opptak hvor emner og emnekombinasjoner er kvalifikasjonsgrunnlaget for opptak

For lokalopptak har man innført et undervindu Emne i Søknad samlebilde der man kan angi emner som grunnlag for søknad. Løsningen er hovedsaklig rettet mot mastergradsopptak hvor emner og emnekombinasjoner er kvalifikasjonsgrunnlaget for opptak. Underbildet åpner for å kunne knytte emnekombinasjoner til kravelementer ved utformingen av opptaksregelverket.

Søknad samlebilde - Emne

I undervinduet Emne vises søkerens forekomster fra eksamensprotokollen med karakter. Ved å sette hake i feltet Inngår bestemmer man at emnet inngår i opptaksgrunnlaget. I tillegg vil FS regne ut snittkarakteren for de valgte emnene iht. vekting og karakter.

Har man knyttet emnekombinasjoner til kravelementer angir man på det enkelte emne hvilken emnekombinasjon den enkelte eksamensprotokollforekomst tilhører, hvis dette ikke kommer automatisk via utdanningsplanen.

Rapporten FS102.004 Ikke-kvalifiserte søkere - spesielle opptakskrav

Hvis en ønsker å få ut en rapport over hvilke søkere som ikke er kvalifiserte i henhold til spesielle opptakskrav, kan en kjøre rapporten FS102.004 Ikke-kvalifiserte søkere - spesielle opptakskrav.

FS102.004 Ikke-kvalifiserte søkere - spesielle opptakskrav

Rapporten bestilles ved at man oppgir hvilket opptak det gjelder.

Man må kunne avgrense utplukket til et bestemt søknadsalternativ (institusjon og studietype), og til et bestemt kompetanseregelverk.

Utplukket kan også avgrenses til om følgeskjema er mottatt eller ikke. Videre kan man markere for å bare ta med ikke-kvalifiserte på studier med spesielle fagkrav, uten markering kommer alle ikke-kvalifiserte med.

Visning av fnr. journalnr og GSK-info kan velges ved å markere punkter i Vis-rammen.

Rapporten skriver ut en rad for hvert studieønske, med søkernr, fnr og navn og søknadsalternativ. For hver rad oppgis J/N-status for Gsk. poengdata og eventuelt fagprofil, J/N for mottatt følgeskjema, dokumentasjonsstatus, tilbudsstatus og prioritet.

Emneord: kravelemkopi, studprogkravelem, personopptak, fs102.003, fs102.004, soknadl, soknadn
Publisert 27. feb. 2014 13:15 - Sist endret 28. mars 2022 12:44