13 Tidlig opptak. Reservert plass.

Generelt

En del søkere har behov for å få tidlig tilbakemelding om hvorvidt de kan regne med å bli tatt opp til et studium eller ikke. Grunnene kan være at man må søke om permisjon mv. fra nåværende jobb lang tid i forveien eller at de kommer fra land utenfor EU/EØS- området slik at de trenger oppholdstillatelse.

Hvor kan man se om en søker ønsker tidlig opptak?

Søknadsskjemaet til SO har en avkryssingsmulighet for at søkeren ønsker tidligopptak. Registrerte ønsker om tidligopptak vil synes i øvre del av Søknad samlebilde (NOM) i feltet Tidlig opptak. Ledeteksten "Tidlig opptak" vil være rød dersom det har verdi ØNS og det er tidligopptakskrysset har en av verdiene X, R eller G.

Vurdering av ønsket om tidlig opptak

Når ønske om tidligopptak er registrert, vil feltet Tidligopptaksstat (samlebildenes øvre del) ha verdien ØNS (ønskes). Opptaksenheten endrer dette til:

KFF

kan få tidlig opptak, godkjent forhåndsløftegrunn

KFO

kan få tidlig opptak, pga. oppholdstillatelse

AFH

avslag ikke dokumentert behov for forhåndsløfte

AEØ

avslag, er EU/EØS-borger, har kun bedt om tidlig opptak pga. behov for oppholdstillatelse

AEF

avslag, er EU/EØS-borger, har ikke dokumentert annet behov for forhåndsløfte

Det er viktig å bruke riktig avslagsgrunn, da SO sender ut avslagsbrev

Hvis søkeren ble funnet kvalifisert til tidlig opptak på bakgrunn av at vedkommende trenger oppholdstillatelse og skal gis forhåndsløfte, settes Tidlig opptaksstatus til KFO, og oppdaterer søknadsalternativet med verdien FOP (kan få tidligopptak) eller hvis søkeren får avslag settes FAL (avslag på tidligopptak) i feltet Tilbudsgaranti_T for det aktuelle studieønsket. Garantien vil bare gjelde hvis søkeren ikke får tilbud på et høyere prioritert søknadsalternativ. Disse søkerne kan som regel ikke poengberegnes, og har kvalgrunnlag HUP.

Hvis søkeren er funnet kvalifisert til tidlig opptak på bakgrunn av godkjent forhåndsløftegrunn settes verdien KFF, og søkeren poengberegnes. Søkeren vil få tilbud fra SO dersom vedkommende når opp i konkurransen. Institusjonen setter poenggrenser for de ulike opptaksstudieprogrammene på sodaveven.

Verdier for tilbudsgaranti_B er RES (reservert studieplass fra tidligere opptak), KLA (tilbud etter klagebehandling) osv.

Hvis en søker har fått utsatt studiestart med verdien RSO i feltet Tilbudsgaranti SO så vil grunnlagskoden fra den reserverte plassen fra i fjor legges i personens kvalifikasjonsgrunnlag. Dette er mest aktuelt for de søkere som ikke har GSK, men for eksempel grunnlaget TEK.

En type er REA, tilbudsgaranti for søkere som er blitt kjent kvalifisert pga realkompetanse.

Alternativ DSP er for søkere som har dispensasjon fra gsk-kravet. Koden DAL brukes for de som fikk godkjent dispensasjonsøknaden men ikke nådde opp i konkurransen (dispensasjon avslag likeverdig), mens koden DAG brukes når søkeren ikke får tilbud på studieplass fordi det er gitt avslag på dispensasjonsøknaden.

Opptaksenheten avgjør ikke endelig om forhåndsløfte og tilbudsgaranti skal gis, dette gjøres av SO etter en vanlig samordningsprosess. En søker kan være funnet kvalifisert for forhåndsløfte ved flere institusjoner, men skal bare få høyst ett tilbud, i likhet med alle andre søkere.

Etter samordning av SO vil søkere som fikk forhåndsløfte være oppdatert med tilbud på ett av disse søknadsalternativene. Tilbudsgarantien gjelder da for dette alternativet.

To rapporter gir oversikt over søkere og søknadsalternativer hvor det skal vurderes å gi forhåndsløfte, FS106.002 Tidlig opptak - søknader og FS106.001 Tidlig opptaktall.

FS106.002 Tidlig opptak - søknader

FS106.002 Tidlig opptak - søknader

FS106.002 Tidlig opptak - søknader bestilles ved at man oppgir hvilket opptak det gjelder, og angir et bestemt søknadsalternativ, eventuelt markerer for alle alternativer.

Rapporten tar med alle søknadsalternativer hvor opptaksorganet er tilbudsgiver, og hvor søkeren har en verdi X,R (rettet), eller G (godkjent) i feltet Tidlig opptak.

Den skriver ut søkeren med navn, søkernr. og ev. fnr., søknadsalternativet med prioritet, forhåndløftestatus, søknads- og dokumentasjonsstatus (fra B-rolle- institusjonen), kvalifisertstatus, tilbudsgaranti, eventuelt kvotetilbud og kvoteplassering med poengsum.

Tidligopptaksstatus hentes fra opptaksorgan med B-rolle og ikke fra egen institusjon (såfremt en ikke har B-rolle).

FS106.001 Tidligopptaktall

FS106.001 Tidligopptaktall

FS106.001 Tidligopptaktall er en statistikkrapport som viser hvor mange som skal vurderes og er vurdert for forhåndsløfte på de enkelte søknadsalternativene hvor opptaksorganet er tilbudsgiver. Rapporten tar med søkere med forhåndsløfteverdiene Ø, K og A.

Rapporten bestilles ved at man oppgir hvilket opptak det gjelder. Den skriver ut alle søknadsalternativer hvor feltet "Forhåndsløfte" har en verdi. For hvert søknadsalternativ angis hvor mange forekomster det finnes for hver verdi av forhåndsløftestatus.

Rapporten informerer ikke om selve tilbudsgarantien som måtte være gitt for det enkelte søknadsalternativ. For å få oversikt over dette kan man kjøre FS106.002 Forhåndsløfte - søknader, og begrense listen ved hjelp av Filtrer-funksjonen til bare de søknadsalternativene det er gitt tilbudsgaranti for.

Se hvordan andre opptaksorganer har søknadsbehandlet søkere

I en del tilfeller kan det være nyttig å se hvordan andre opptaksorganer har søknadsbehandlet søkere. I bildet Søknadsbehandling - andre opptaksorganer blir opplysninger som blant annet gsk grunnlag, forhåndsløftestatus og spesiellgrunnlagsstatus vist fram. Opplysningene i dette bildet vises også fram i undervinduet Behandlingshistorikk i Søknad samlebilde NOM og Spesiell søknad.

Søknadsbehandling - andre opptaksorganer
Emneord: fs106.002, fs106.001, soknadorg
Publisert 27. feb. 2014 13:15 - Sist endret 28. mars 2022 13:47