19 Statistisk oversikt over søkere og søknadsalternativer

I tillegg til lister med individuelle søkere trengs det statistiske oversikter over søkerne til de ulike opptaksorgan og studieprogrammer.

Flere typer av søkerstatistikker kan kjøres ut ved hjelp av rapporten FS192.002 Fordeling - fylke, alder, kjønn .

Denne rapporten bestilles for alle studieprogrammene under et bestemt opptak (NOM- eller lokalt opptak). Brukeren må velge om fordelingen skal gjøres etter søkerens Fylke (ihht hjemstedskommunen), Kjønn eller Alder.

Brukeren må også velge om fordelingen for fylke, kjønn eller alder skal kombineres med fordeling på ønsket Studieprogram eller ikke.

Hvis fordelingen på studieprogram velges teller rapporten søknadsalternativer, det vil si at hver søker telles med en gang for hvert av sine studieønsker. Hvis fordelingen på studieprogram ikke velges teller rapporten søkere, det vil si at hver søker telles med bare en gang.

Brukeren må også velge utplukk, det vil si om rapporten skal ta med Alle søkere og søknadsalternativer, eller bare de hvor det er gitt Tilbud om studieplass, registrert at søkeren har gitt JaSvar eller har Møtt fram til studiestart.

3 varianter av Møtt-status kan velges: J (møtt), R (reservert plass til neste år) og K (møtt men senere trukket seg).

Utplukket kan avgrenses til bare B-rolle-søkere, til bare søkere til egen institusjon, og til summen av disse to mengdene.

I figuren nedenfor er rapporten kjørt med alle som utplukk, og med fordeling på studieønske og på fylke. Hvis en velger Fylke opprinnelig gjøres fordelingen på grunnlag av fylkesnr for opprinnelig kommunetilknyttning (hentet fra bildet Person/student. I denne varianten kombineres studieprogram med kjønn, uten at det er spesifisert i bestillingen.


FS192.002 Fordeling - fylke, alder, kjønn (studieprogram x fylke x kjønn)

Rapporten viser bare ikke-tomme rader og kolonner, det vil si rader og kolonner hvor antallet i minst en celle er større enn 0.

Her er det altså antall studieønsker som telles. Hvis utplukket er Alle, det vil si ikke begrenset til tilbud, jasvar mv., vil antallet være langt større enn tallet på søkere.

Hvis utplukket er tilbud eller jasvar, og det gis bare ett tilbud til hver søker, vil antallet være tilnærmet likt tallet på søkere.

En kan velge å kjøre rapporten fra historikk.

I figuren nedenfor er rapporten kjørt for alle søkere med fordeling på alder.


FS192.002 Fordeling - fylke, alder, kjønn (aldersfordeling)

Her er det altså antall søkere (personer) som telles.

Kombinasjon av kjønn- og aldersfordeling kan ikke bestilles.

I rapporten FS102.002 Tall for søkere uten fagprofil kan en få fram statistikk over antall søkere uten fagprofil fordelt på de ulike studieprogrammene.


FS102.002 Tall for søkere uten fagprofil

Rapporten bestilles for et opptak, og man må avgrense utplukket til enten alle med fagkrav, til et bestemt kompetanseregelverkt, en bestemt studietype eller et studieprogram.

Rapporten skriver for hvert studiepogram ut antall søkere, og av disse antall uten fagprofil, kvalifiserte og uten Gsk.

For å kunne vurdere søknadene til egen institusjon på en realistisk måte, må man ta søkernes prioriteringer i betraktning. Antallet søkere til et bestemt studium er viktig, enda viktigere er det om disse prioriterer studiet høyt eller lavt. Er studiet lavt prioritert må andelen som vil takke ja på et antall tilbud forventes å bli lav, og den vil påvirkes sterkt av hvor mange som får tilbud på høyere prioriterte alternativer.

For å få oversikt over hvordan søkerne prioriterer de ulike studieønskene, kan man kjøre rapporten FS141.001 Krysstabell søknadsalternativer/prioritet .

FS141.001

FS141.001 Krysstabell søknadsalternativ/prioritet

Rapporten bestilles ved at man oppgir hvilket opptak det gjelder. Man kan markere for at bare søknadsalternativer til egen institusjon, og for at bare egne B-rolle-søknader skal tas med. Videre kan man avgrense mengden til ett eller begge kjønn, og til bare de som er kvalifisert, har fått tilbud, har takket ja og eller har møtt.

Den skriver ut en krysstabell med søknadsalternativene som rader, prioritetsverdier som kolonner, og antall søkere i cellene.

Rapporten FS142.001 Studieprogramvalg-fordeling gir en oversikt over de valg/begrensinger med hensyn til fag eller instrument som er gjort for søkere på bestemte studieprogrammer, det vil si har forekomster i undervinduet Valg i Søknad samlebilde eller i Spesielle søknad.


FS142.001 Studieprogramvalg-fordeling

Rapporten bestilles ved at man oppgir hvilket opptak det gjelder. Man velger ved markering å begrense utplukket til bare kvalifiserte, til dem som har fått tilbud og/eller har takket ja. Videre kan man velge å ta med alle eller bare dem som er tilordnet forekomster i Valg-vinduet.

Man kan ikke begrense rapporten med hensyn til institusjon, studieønske eller rolle. Tar man i et NOM-opptak med alle vil rapporten kunne bruke mange sider på å gjennomgå alle søknadsalternativer, men da få man da oversikt både over hvor mange og hvor stor andel det er som er tilordnet valg.

Rapporten skriver ut en krysstabell med valg-verdier som rader og søknadsalternativer som kolonner, og antall i cellene.

I NOM-opptak angir dokumentasjonsstatus om søknader er ferdig saksbehandlet eller ikke. Verdiene beregnes automatisk, BEH betyr at søknaden er ferdig realitetesbehandlet, DAT, DUE o.l ("mangelkoder") at søknaden er ferdig, men ikke realitetesbehandlet pga mangelfull dokumentasjon, MOT at søknadsdokumenter (i følgeskjema) er mottatt, men ikke er ferdig behandlet. (Hvordan verdiene utledes beskrives i neste avsnitt om kontroll av konsistent og komplett saksbehandling)

Underveis, og særlig mot slutten av opptaket, trenger man oversikt over hvor mye som er ferdig og hvor mye som gjenstår av saksbehandling. Rapporten FS190.002 Dokumentasjonsstatus - fordeling gir en slik oversikt.


FS190.002 Dokumentasjonsstatus-fordeling

Rapporten bestilles for et bestemt opptak, og man kan avgrense den til alle søknader eller til bare de hvor et oppgitt studieønske inngår.

Videre kan man begrense rapporten til bare å ta med REA-søkere eller til å holde disse utenfor, og man kan markere for å få fordelinger spesifisert for hver enkelt søknadsgrunnlag.

En kan også begrense rapporten til kun å ta med førsteprioritetsøkere. Når rapporten kjøres med denne markeringen for alle studietyper så vil alle som institusjonen har B-rolle for bli tatt med. Hvis en velger kun en studietype er det førsteprioritet i forhold til denne studietypen som telles.

Rapporten skriver ut en samlet statistikk og en grafisk figur over de ulike Dokstatus-verdiene. Hvis fordeling på grunnlag er valgt presenterer den også statistikk og figur for hvert enkelt søknadsgrunnlag.

Når saksbehandlingen er kommet et stykke på vei, er det interessant å få oversikt over hvor mange søkere som eventuelt må "avskrives" fordi de ikke kan dokumentere, eller ikke oppfyller kvalifikasjonskravene for de aktuelle studieprogrammene. Rapporten FS192.003 Ikke-kvalifiserte søkere gir tall for dette.


FS192.003 Ikke-kvalifiserte søkere

Rapporten bestilles for et bestemt opptak. Den skriver ut de ulike studieprogrammene som rader, og antall kvalifiserte og ulike grupper av ikke-kvalifiserte som kolonner, og antall søkere i cellene.

For ikke-kvalifiserte angis sumtall i kolonnen Ikke.kval. For denne gruppen spesifiseres antall som ikke har sendt inn følgeskjema, med spesifikke D-mangel (dokumentasjonsmangler, DAT, DOR osv), antall som ikke oppfyller Gsk og som ikke oppfyller spesielle fagkrav/andre krav.

Emneord: fs192.002, fs102.002, fs141.001, fs142.001, fs190.002, fs192.003
Publisert 27. feb. 2014 13:15 - Sist endret 28. mars 2022 13:14