01 Kvalifikasjonsgrunnlag og vitnemåltyper. Realkompetanse og dispensasjon

J i feltet "Kan beh"

Saksbehandlingen for søknader til studieprogrammer vil normalt starte i Søknad samlebilde NOM, ved at man oppdaterer J i feltet "Kan beh:" og ved å registrere søkerens kvalifikasjonsgrunnlag ut fra skolebakgrunn og type vitnemål. Saksbehandler bekrefter med dette å ha fullført saksbehandlingen ved å ha sjekket vitnemål, lagt inn ev. ettersendinger og beregnet poeng.

I statusfeltet "Kan beh:" er verdien J er forutsetning for at automatikken som ligger i kompetanse- og rangeringsregelverkene mv. skal tre i kraft. Automatikken sørger bl.a for at søkeren blir oppdatert som kvalifisert eller ikke på de enkelte søknadsalternativene, og for at poeng blir tilordnet og summert på riktig måte for hver kvotesøknad under de enkelte alternativene.

Kvalifikasjonsgrunnlag

Kvalifikasjonsgrunnlagene angis ved å markere ett eller flere av alternativene som presenteres i rammen "Grunnlag" øverst til høyre i de to samlebildene. Rent teknisk kan man også legge til nye forekomster her, men slike nye grunnlag vil det ikke bli tatt hensyn til i den videre prosessen.

Søkerens kvalifikasjonsgrunnlag er svært viktig, verdien eller verdiene som oppgis her legger premissene for å avgjøre søkerens kompetanse for studier med spesielle opptakskrav, de bestemmer hvilke poengtyper som er aktuelle å tildele når søkerne skal rangeres, og de bestemmer i en viss grad hvilke kvoter søkeren skal plasseres i.

De fleste kvalifikasjonsgrunnlag aktiverer kompetansekrav som krever Generell studiekompetanse (GSK). Søkere som ikke er registrert med GSK må eventuelt saksbehandles med hensyn til dette først. Denne prosessen er beskrevet i et tidligere avsnitt.

Noen kvalifikasjonsgrunnlag medfører at det ikke kreves GSK av søkeren. Dette gjelder f.eks teknisk fagskole for søkere til høgskoleingeniørutdanning, og høgskoleingeniørutdanning for søkere til sivilingeniørstudier. Det gjelder også søkere som blir funnet å være kvalifisert på grunn av "realkompetanse", se nedenfor.

Studentgrunnlag

For alle søkere som blir kjent kvalifisert på søknadsalternativer uten å oppfylle GSK-kravet, skal det i stedet oppdateres et såkalt "Studentgrunnlag" i feltet med samme navn i samlebildene. GSK eller Studentgrunnlag er to alternative måter å bli godkjent for høyere utdanning på, alle studenter skal ha en verdi av den ene eller andre typen.

For studentgrunnlag er det definert en rekke kodeverdier, og man velger en som passer for søkeren med kodeoppslag i feltet. Verdien oppdateres direkte i bildet Person, den lagres ikke på selve søknaden.

Det er spesielt i lokale opptak at det er viktig å oppdatere studentgrunnlag for alle søkere som kjennes kvalifisert uten å ha GSK. For NOM-opptak vil avslutningsrutinen FS159.001 Opprette søker student beregne og oppdatere studentgrunnlaget for søkere med de vanlige ikke-GSK-krevende grunnlag.

Realkompetanse

Fra og med NOM-opptaket 2001-HØST kan man bli tilkjent "Realkompetanse" som en alternativ måte å få adgang til høyere utdanning på. Da benyttes kvalifikasjonsgrunnlagskodene REA (NOM) eller REL (lokalt opptak), og som knytter seg spesielle regler til. Denne har en del likheter med 23/5-regelen som er benyttet i tidligere opptak, (kval.grunnlagskoden PRA). Denne gav søkere på minst 23 år som hadde tatt de 5 kjernefagene i videregående skole, generell studiekompetanse.

For å bli tilkjent realkompetanse må søkere være fylt 25 år, men kravet om kjernefag fra videregående skole er ikke lenger et absolutt krav. En rekke alternative kvalifikasjonskriterier kan vurderes, så som ulike typer praksis, eksamener i enkeltfag fra videregående skole, andre utdanninger mv.

Søkere som får godkjent et REA-grunnlag blir ikke tilkjent GSK (generell studiekompetanse). Automatikken i FS vil derfor ikke gi søkeren kvalifisert-status J på alle søknadsalternativene hvor dette er eneste krav.

Hvis en søker både kan tilkjennes realkompetanse og Generell studiekompetanse skal sistnevnte benyttes.

Hvis søkeren allerede har en GSK-søknad med kvalifisert status J, eller en GSK-konklusjon, vil markering av REA som kvalifikasjonssgrunnlag gi feilmelding. Tilsvarende sperre mot REL i lokale opptak er ikke implementert.

En omvendt kontrollsperre, med feilmelding hvis man godkjenner en GSK-søknad eller legger inn en GSK-konklusjon for en søker som allerede er tilordnet REA som kvalifikasjonsgrunnlag, er ikke lagt inn. Saksbehandleren må da finne studentens grunnlag og legge inn GSK.

Det finnes en egen kontrollrapport, FS130.003 Realkompetansesøkere - GSK-kontroll som fanger opp evt. søkere med grunnlag REA og samtidig en godkjent GSK-søknad og/eller GSK-konklusjon. Denne er beskrevet i avsnittet 2.11.18 Kontroll av konsistent og komplett saksbehandling.

Det forekommer at B-rollen oppdager at en søker kvalifiserer til realkompetansebehandling selv om vedkommende søker ikke har krysset av for det på søknaden. Institusjonen kan da endre dette ved å trykke på knappen Omgjør REA i Søknads samlebilde NOM under Hele-knappen. Gjennom knappen Omgjør REA kontaktes SO-basen via SOWS og alle T-rollene vil da få B-rolle for søknadsalternativene. Det er kontroll om søkeren har GSK og er over 25 år. Alle som mister/får nye roller får e-post om dette. De institusjoner som ønsker det kan da behandle søkeren som REA-søker. Merk: rolleendringen ikke kan endres etter en har trykket på knappen, en har altså ingen angremuligheter.

Markere REA-søker som kvalifisert på et studieønske

Saksbehandleren skal manuelt sette kvalifisertstatus til J på det eller de studieønskene hvor REA-søkere skal få mulighet for opptak.Etter å ha fått et REA-grunnlag og blitt godtatt som kvalifisert for ett eller flere søknadsalternativer, er det likevel ikke gitt at søkeren får tilbud om studieplass. Dette vil avhenge av antall ledige plasser og hvor mange andre REA-søkere som konkurrerer om disse, eventuelt innenfor egne kvoter satt av for søkere med REA-grunnlag. Tilbud om studieplass er derfor en separat vurdering, i tillegg til kvalifisert-vurderingen.

Gi REA-søker tilbud

Når en REA-kvalifisert søker skal få tilbud, skal saksbehandleren oppdatere dette i feltet Tilbudsgaranti (kodeverdi REA) på søknadsalternativet. En tilbudstekst med informasjon om ev. begrensinger i tilbudet, kan også være aktuell, dette beskrives i senere avsnitt.

I tillegg til kvalifikasjonsgrunnlaget REA og manuelt oppdatert kvalifisert-status, kan man registrere et stort antall opplysninger for denne gruppen søkere. Dette kan gjelde eventuelt enkeltfag/kjernefag fra videregående skole, annen utdanning, praksis osv. Til dette benytter man skjermbildet Spesiell søknad, som har en rekke undervinduer for ulike typer data. Søkere med avkryssing for REA-grunnlag oppdateres automatisk som forekomster i bildet Spesiell søknad.

Flere andre grupper søkere saksbehandles også i dette bildet. Det gjelder søkere med utenlandsk eller nordisk utdanning, IB (internasjonal baccalaureate), Steinerskole, og søkere som ber om spesiell vurdering av ulike individuelle grunner.

Saksbehandling i bildet Spesiell søknad og undervinduer

Søkere med vitnemål fra videregående skole vil normalt gis et eller to av 4 mulige kvalifikasjonsgrunnlag. Av hensyn til kvoteplassering skal det også tas hensyn til søkerens alder ved tilordning av kvalifikasjonsgrunnlag.

VOV:

Førstegangsvitnemål uten tilleggsfag/forbedringer - søker maks 22 år. KL førstegangsvitnemål eller R94 primærvitnemål UTEN tillegg.

VOT:

Førstegangs med tilleggsfag - søker maks 22 år. R94 primærvitnemål utstedt senest høsten 2008, her er det lov å føre på tilleggsfag som er nødvendig for GSK, fag i spesielle opptakskrav samt fag som utløser realfagspoeng. Merk altså at R94-vitnemål utstedt 2009 eller senere IKKE kan bruke VOT, bare VOV, er ikke lov å ta med tillegg. R94 primærvitnemål utstedt 2009 eller senere stiller på denne måten likt med KL førstegangsvitnemål, der tillegg heller ikke er tillatt (med unntak av VYF-vitnemålene).

VES:

Ett vitnemål, ev med påførte tilleggsfag og forbedringer - ett kar.snitt

VPL:

Vitnemål pluss separat dok. av tilleggsfag/forbedringer, flere mulige kar.snitt.

VYF

KL førstegangsvitnemål fra yrkesfaglige løp som ikke gir GSK. Her er det lov å føre på fagtillegg tatt i ettertid som er nødvendig for å få tilkjent GSK. Men merk at tillegg utover disse GSK-fagene IKKE er lov, hverken fag som som inngår i spesielle opptakskrav (eks 3MX eller R2) eller fag som utløser realfagspoeng.

VOV og VOT skal ikke kombineres for samme søker, heller ikke VES og VPL. Men kombinasjoner på tvers av disse to gruppene er tillatt.

Søkere som ikke kan poengberegnes

En rekke søkere kan ikke poengberegnes. I slike tilfelle kan man benytte kvalifikasjonsgrunnlaget HUP (helt uten poeng). Søkerne plasseres da i spesielle kvoter hvor det ikke foretas rangering etter poeng.

Søkere under 25 år og dispensasjon fra kravet om generell studiekompetanse

Søkere under 25 kan søke om dispensasjon fra kravet om generell studiekompetanse. Dette er en unntaksbestemmelse og ikke en åpen adgang til studier for alle søkere som ikke oppfyller kravene. Søkeren må dokumentere varig sykdom, varig funksjonshemning eller lignende slik at søkeren ikke er i stand til å fullføre kravene til GSK. Søkeren må dokumentere at vedkommende har de nødvendige faglige forutsetningen for å gjennomføre studiet, altså spesielle opptakskrav.

Søkeren må ha krysset av for dispensasjon på følgeskjemaet og B-rollen registrerer da i feltet Dispensasjon verdien J.

Saksbehandler må sette J/N i feltet Dispensasjon og en avslagskode. Deretter kan en sette manuelt kvalifisert til J (for de som er kvalifisert), og sette DAG/DAL eller DSP i feltet Tilbudsgaranti_T på søknadsalternativet. DAG står for Tilbudsgaranti_T avslått for GSK-dispensasjon, ikke grunnlag DAL betyr Tilbudsgaranti_T avslått GSK-dispensasjon, ikke likeverdig DSP betyr Tilbud etter dispensasjon fra GSK

Hvis søkeren ikke har markert på søknaden at det er en dispensasjonssøknad, men at institusjonen ser at vedkommende kan behandles som en DSP-søker. Når institusjonen har avgjort om søkeren skal behandles som en GSK-dispensasjon, kan en trykke på knappen Omgjør DSP under Hele-knappen. Gjennom knappen Omgjør DSP kontaktes SO-basen via SOWS for omgjøring og da vil alle få tildelt B-rolle. Institusjonene vil automatisk få e-post om at de får/mister rolle i forhold til en søker. Saksbehandler må ikke trykke på knappen før all dokumentasjon er fremskaffet fordi endring av behandlerrollen kan ikke gjøres om. For at knappen skal ha noen funksjon må søkeren være under 25 år, det må ikke finnes noen GSK og feltet Dispensasjon har verdien J.

Publisert 27. feb. 2014 13:15 - Sist endret 9. aug. 2018 10:50