01 Innledning

Når all saksbehandling er fullført og alle data er oppdatert, kommer den avgjørende fasen i opptaksprosessen hvor man skal beslutte hvem som skal få tilbud om studieplass og hvem som ikke skal få det, det vil si bli plassert på venteliste eller få avslag.

Noen opptak omfatter bare et enkelt søknadsalternativ og en eller få kvoter, og med en enkel poengrangering. Da er beslutningen om hvem som skal tas opp enkel, man gir tilbud i rangert rekkefølge, enten til alle plasser er tildelt eller til det ikke er flere kvalifiserte søkere igjen.

Andre opptak er komplekse, de kan omfatte en rekke ulike søknadsalternativer og kvoter, ulike regelverk med hensyn til kvalifikasjonskrav og poengrangering, og slik at søkerne kan søke til ett eller flere studier og med vilkårlig prioritering. Reglene kan videre gå ut på at det kan gis ett eller flere tilbud om studieplass til hver søker, noen kan ha fått forhåndsløfte eller reservert plass osv.

NOM-opptaket er det største og mest komplekse av opptakene. Her er det SO som står for den sentrale samordningsprosessen hvor det skal gis maksimalt ett tilbud til hver søker. Saksbehandlingen forut for denne foretas ved lokale institusjoner, hvorav noen benytter FS og andre ikke.

Universitetene og høgskolene foretar også en rekke lokale opptak. Høgskolenes lokale opptak til videreutdanning for lærere m.fl. er spesielt i og med at de omfatter mange søknadsalternativer og at det skal gis 2-4 tilbud til hver søker, samtidig med at det er restriksjoner på hvilke studietilbud som skal kunne kombineres.

Ved lokale opptak benytter man en programrutine i FS for tildeling og eventuelt samordning av tilbud.

Publisert 13. apr. 2012 14:51 - Sist endret 27. feb. 2014 13:15