03 Vitnemålskalkulator

Et spesielt skjermbilde, Vitnemålskalkulator, er laget for at man skal kunne registrere og/eller kontrollere karakterer fra vitnemål direkte på skjermen, og få karaktersnitt, karakterpoeng, fordypningspoeng mv. automatisk oppdatert.

Vitnemålskalkulator

Hente frem en søknad

En søknad hentes fram via registreringsnr., fnr, navn eller eventuelt journalnr. Hvis man velger vitnemålkalkulatoren via overgangsknappen i Søknad samlebilde NOM vil søkere fra dette bildet hentes fram automatisk i kalkulatoren. Dersom søkeren har flere søknader vil en ved overgang få frem den søknaden som er i bildet en kommer fra. En kan velge et vitnemål for å opprette en vitnemålskalkulator. Alle karakterene fra vitnemålet vil da fylles inn i kalkulatoren, og en kan deretter legge til nye karakterer.

Søkerens kvalifikasjonsgrunnlag vises hvis dette er lagt inn på forhånd, hvis ikke kan det registreres i vitnemålkalkulatoren.

Poengklasser som behandles

Vitnemålkalkulatoren behandler de atomiske poengklassene KAR (karakter-poeng), REA (poeng for realfaglig fordypning), SPR (poeng for språkfaglig fordypning) og VMT (tilleggspoeng for oppnådd karakter i visse realfag). Disse poengklassene og tilhørende poengtypeverdier presenteres i en matrise til venstre i bildet. Bare de variantene som er aktuelle i henhold til søkerens studieønsker med tilhørende rangeringsregelverk, tas med i matrisen. Uaktuelle celler angis med verdien -1, f.eks vil poengklassen VMT ofte være uaktuell, eller uaktuell i noen varianter.

Brukeren velger først en aktuell poengvariant ved å markere en rad i matrisen. Realfagpoeng og tilleggspoeng for realfag registeres direkte henholdsvis i feltene REA, SPR og VMT innenfor rammen "Vitnemålsopplysninger - variant" til høyre i bildet.

Kompetansekrav

I tekstfeltet over variantmatrisen vil det ofte presenteres et krav om faginnhold, for eksempel at det i karaktersnittet skal inngå R1R2 og S1S2. Brukeren må manuelt sørge for at påkrevde fag tas med i aktuelle snittberegninger. I poengsummeringen for de ulike kvotene vil FS sørge for at riktige poengvarianter (som tilsvarer det kompetansekrav som søkeren oppfyller), blir benyttet.

Poengberegning

Karaktersnitt og karakterpoeng skal normalt beregnes som en automatisk funksjon av standpunkts- og eksamenskarakteren på søkerens vitnemål. Karakterene registreres i vinduet "Vitnemålsopplysninger - variant".

Brukeren må først velge prinsipp for snittberegning; kalkulatoren kan enten beregne snitt slik at alle elle enkeltkarakterer veier likt uansett hvilke rader de er registrert i, eller snittet kan beregnes i to trinn, først for hver rad, og deretter samlet slik at hver rad veier likt.

Regelen er at hvert fag veier likt, dvs at karakterene for et fag registreres på en rad, og samlet snitt regnes ut på bakgrunn av radsnittene med lik vekt for hver rad.

For at sistnevnte regel skal gjelde må feltet "Linjesnitt" være markert. Fra og med opptaket 2009 skal alle karakterer telle likt på vitnemålet, slik at det i NOM-opptak må stå linjesnitt N.

Fremgangsmåte

Man starter med å gi kommandoen Ny rad, og en første karakterrad med 4 kolonner pluss et vektingsfelt, åpner seg.

I headingen kan brukeren markere for hvilke av de 4 kolonnene som skal benyttes. For vitnemål fra videregående skole kan 2, ev 4 kolonner benyttes. Karakterer som registreres i en rad forutsettes å høre til samme fag, eks standpunkt- og eksamenskarakter, og disse skal veies sammen til en verdi før snitt beregnes. I faget norsk forekommer stpkt. og eks.-karakter både for skriftlig og muntlig, her kan altså opp til 4 kolonner registreres, ettersom disse skal veies sammen til en verdi før samlet snitt beregnes.

Hvis 4 kolonner bare skal benyttes unntaksvis, kan man f.eks markere for 2 kolonner, registrere alle standpunkt- og eksamenskarakterer i de øvrige fagene. Så åpner man for 4 kolonner, og registrere karakterene for de fag hvor dette er aktuelt. Dermed slipper man mange tab-er for å hoppe over uaktuelle celler.

For skolepoeng (SKO) i f.m. opptak til allmennlærerutdanning er det ikke krav om at karakterene som registreres er definert i karaktertabellen. Karakterer i fagene matematikk og norsk i opptak til allmennlærerutdanning må merkes med henholdsvis 1MAT og NOR i feltet Kategori, for at systemet skal vite hvilke karakterer som skal knyttes mot tilsvarende kravelementer.

For andre typer vitnemål hvor enkeltkarakterer ikke skal veies sammen før snittberegning, kan man markere for "En kolonne", og registrere karakterer fortløpende i en kolonne. Linjesnitt-markeringen vil da ikke gjøre noen forskjell.

I Vekt-kolonnen kan man oppgi vekter for snittkarakteren for hver rad. Disse vil styre den samlede snittberegningen. Default vektverdi er 1, men man kan også bruke desimaler.

Nye rader genereres automatisk etter hvert som karakterverdiene legges inn.

Brukeren kan også velge om karakterene skal registreres som to-sifret heltall, som ett-sifret heltall, som desimaltall med ett siffer foran komma og ett eller to sifre etter komma. Dette markeres som et punkter innenfor rammenene Finhet og Desimal snittberegn. Default verdi for finhet er heltall (1) og for NOM skal det være 2 desimaler.

Brukeren kan også gjøre kolonnen "Inngår" skrivbar ved å markere i headingen. Enkeltrader kan så holdes utenfor snittberegningen ved å fjerne markeringen for disse. Default verdi er selvsagt at alle rader inngår i beregningen.

Når enkeltkarakterer registreres oppdateres snitt for hver rad og samlet snittverdi fortløpende. Når man klikker på knappen Beregn Kar.oppdateres feltet "KAR" med den endelige poengverdien i henhold til formelen som gjelder for dette. For NOM-opptak er denne karsnitt x 10.

Man kan endre markeringen for Linjesnitt og Inngår, eventuelt verdi for Vekt, etter at karakterer er registrert. Samlet snitt vil da endres i henhold til den nye beregningsmåten.

Formelen for snittberegning kan også defineres av brukereren, i lokale opptak kan man f.eks beregne karaktersnitt ved hjelp av en annen faktor enn 10, og man kan eventuelt velge å "snu skalaen". Dersom det ikke er oppgitt noen faktor, så gis det en varselmelding.

Hvis enkeltkarakterer er fra universitet eller høgskole (lavere verdier er bedre) vil f.eks tilleggspoeng måtte gis med negative verdier for at en summering skal bli meningsfull. Da kan det være mer hensiktsmessig å definerer et "tak" som karakterpoeng trekkes fra. Resultatet blir en "snudd" poengskala hvor tilleggspoeng kan legges til på normalt vis. Slike egendefinerte formler oppdateres i feltene "Fratrekk" og "Faktor", og formelen som blir resultatet gjengis umiddelbart nedenfor disse.

Kontrollere utregning

For å kontrollere utregningen kan man enten "lese korrektur" på de registrerte verdiene eller punche disse på ny og sjekke at snittverdien blir den samme. For kontrollpunching kan man benytte "Kontrollmodus" ved å markere i feltet for dette. De opprinnelige verdiene blir da skjult, og man kan registrere karakterene på nytt. En melding om at gammel og ny verdi ikke stemmer overens vil da komme når avvikende verdi registreres.

Når karakterverdiene er kontrollert og funnet korrekt, må man oppdatere databasen på vanlig måte. Først da oppdateres radene i vinduet "Poeng" med verdier på den aktuelle poengtypen for KAR, FDY, REA og VMT.

Poengvarianter

Hvis flere poengvarianter er aktuelle (når matrisen har flere linjer), må karakter- fordypnings- og eventuelle andre poeng beregnes på nytt for hver variant. Man kan da kopiere karakterene fra en variant til en annen ved å klikke på knappen Dubliser kar, og så bare endre de enkeltkarakterene som utgjør forskjellen mellom de to poengvariantene.

Merk at oppdateringen av Poeng-vinduet skjer bare for den poengvarianten som er aktiv i vitnemålkalkulatoren. Hvis man har beregnet verdi for flere varianter må det foretas en oppdatering for hver variant.

Slette karakter

En knapp Slett kar finnes nederst til høyre i kalkulatoren. Klikker man på denne vil alle enkeltkarakterer for den varianten som er aktuell, bli slettet. Man får først et spørsmål om man ønsker å gjøre dette. Karakterer i andre varianter slettes ikke, man må eventuelt skifte variant og klikke på Slett-knappen på ny.

Emneord: vitnkalk
Publisert 27. feb. 2014 13:15 - Sist endret 28. mars 2022 14:17